Laminaat

 

Ondervloer

  1. Hout: Je kunt de laminaat op een houtenconstructie als voorkeur leggen met een ondervloer zoals parketfelt 5,5 mm of 7 mm met een vochtwerende laag.
  2. Overige: Een tussenvloer is vereist.

Tussenvloer

Het wordt sterk aanbevolen om een damp remmende laag aan te brengen. Deze laag dient afgeplakt te worden met een dampdichte tape. De naden moeten stuikend tegen elkaar worden gelegd of de stukken moeten elkaar 30 cm overlappen. De tussenvloer dient vervolgens volgens die richtlijnen van de fabrikant te worden gelegd. Als de fabrikant geen richtlijnen heeft opgesteld, dient de tussenvloer minimaal even dik te zijn als het aanwezige hoogteverschil in de ondervloer.

Zwelruimte

Bij een legbreedte van 5 meter moet de zwelruimte 1,5 cm aan de lange zijde bedragen. Ook aan de kopse zijden dient een zwelruimte te worden aangehouden, maar deze mag kleiner zijn dan 1,5 cm. Bij nerveuze houtsoorten is meer ruimte nodig.

Legrichting

Laminaat dient in principe gelegd te worden in de richting van de lichtinval.

Bevestiging

De meeste laminaatvloeren zijn voorzien van een clicksysteem. Laminaat dat moet worden verlijmd is niet meer aanwezig op de Nederlandse markt. Mocht je echter laminaat zonder clicksysteem tegenkomen, dien je dit volledig te verlijmen op de messing. Je moet de lijm dusdanig op de messing aanbrengen dat de lijm erboven uitkomt. Deze lijm moet wel onmiddellijk verwijderd worden. Verlijming in de groef of punt verlijming zijn in dit geval onvoldoende.

Bij laminaat kan het nodig zijn om tussen verschillende vertrekken een dilatatieprofiel aan te brengen. Bij een vloerbreedte of -lengte van meer dan 12 meter mag de vloer niet doorgelegd worden. Wanneer er sterkte temperatuurverschillen zijn tussen de diverse vertrekken wordt het afgeraden de vloer in deze vertrekken door te leggen. In dat geval dient er bij de grenzen tussen de vertrekken een dilatatieprofiel of een drempel aangebracht worden. Wanneer de vloer niet is vernageld of volledig is verlijmd, veert deze enigszins.

Klanteninformatie: De klant dient van de verende werking op de hoogte gesteld te worden.

Maatvoering

Niet van toepassing

Schuurgang

Niet van toepassing

Randafwerking

Er zijn geen specifieke eisen, als het gaat om randafwerking minimale breedte 23 mm.