Laminaat trap profiel

Voor wie een nieuwe trap nodig heeft omdat de oude versleten raakt of voor wie de trap een totaal andere uitstraling wil geven is het renoveren en bekleden met laminaat een slimme keus. Het sneller, goedkoper, en geeft minder rommel dan een nieuwe trap laten plaatsen. Onder tussen is het zeker niet minder mooi. Naast de keus van laminaat is ook de keus van de te gebruiken trap profielen heel belangrijk. Deze trap profielen zijn nodig voor de veiligheid, ze moeten slip en valpartijen voorkomen, en ze dienen om de laminaat bekleding te beschermen en voor de afwerking. Er bestaan infrais profielen van PVC of van rubber. Dit zijn geribbelde strips die in de traptrede gefreesd worden, en alleen als anti slip dienen en niet als afwerking. Ze worden nauwelijks gebruikt bij laminaat bekleding. De, zo genoemde, neusprofielen worden juist meestal gebruikt. Dit is een hoekprofiel die de bovenkant en de voorkant van de traptrede afwerkt. Ze zijn te koop in aluminium, metaal en PVC, uitgevoerd in verschillende kleuren. Er zijn neusprofielen met een afgeronde voorkant. Het beste is te kiezen voor een neusprofiel dat van boven geribbeld is, dit werkt als anti slip. De optimale veiligheid verkrijg je door een trap profiel met een rubber inleg te nemen.

 

Laminaat en ondervloer

Bij laminaat is het over het algemeen verstandig een goede ondervloer te gebruiken. Zo’n ondervloer is met verschillende functies, gecombineerd of apart, te koop. Bij een ondergrond zonder vloerverwarming is een isolerende ondervloer belangrijk. Deze zorgt ervoor dat de warmte uit het vertrek niet naar beneden toe wegtrekt de ondergrond in. Ook zijn er ondervloeren met geluid isolatie. Wanneer er sprake is van beneden buren is zo’n ondervloer zelfs verplicht, en moet bij eventuele klachten kunnen aangetoond worden welke ondervloer er gelegd is. Ook dempt een dergelijke ondervloer de loop geluiden in het vertrek zelf. Tenslotte is een vocht werende laag heel belangrijk om optrekkend vocht uit de bodem of kruipruimte tegen te gaan. Als de ondervloer zelf niet zo’n vocht scherm heeft, is het nodig een vochtwerende folie op de ondergrond te leggen voordat ondervloer gelegd wordt.

 

Laminaat en leggen

De nieuwste laminaat vloeren hebben een klik systeem waardoor het leggen van een dergelijke vloer voor wie een beetje handig is makkelijk zelf te doen is. Op de verpakking staan meestal wel gebruiksaanwijzingen, of anders heeft de zaak waar het laminaat gekocht wordt vast goede tips. Belangrijk is te zorgen voor een goede ondervloer. Ook de uitzet voeg, dat is de ruimte die vrijgehouden moet worden tussen de laminaat vloer en de muur is heel belangrijk. Wanneer, door schommeling in de luchtvochtigheid, de laminaat vloer iets uitzet, zorgt deze ruimte ervoor dat de vloer niet bol gaat staan.