Laminaat zelf leggen

Bij de aanschaf van laminaat komt ook de vraag om de hoek, ”wie gaat het laminaat leggen”. Natuurlijk kunt u het een en ander regelen via de leg service van de zaak waar u het laminaat koopt, of door een zelf in gehuurde legger de klus laten klaren. Maar het laminaat van tegenwoordig heeft een kliksysteem dat zelf leggen voor velen ook tot een mogelijkheid maakt. Wie een beetje handig is in het klussen, precies kan werken en geduldig is, kan zich het leg geld besparen. Goede inlichting inwinnen bij het kopen van het laminaat, de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgen, en vooraf op YouTube een paar instructie filmpjes over het zelf leggen van laminaat bekijken helpen u al een eind op weg. De rest is gewoon beginnen en rustig de tijd nemen. U zult zien dat het resultaat zal zijn dat u tevreden kunt genieten van een prachtige zelf gelegde laminaat vloer.

 

Laminaat zaagblad

Laminaat is een houtsoort die met een keiharde kunststof laag is afgewerkt en die vaak redelijk dik is. Dit zorgt ervoor dat je laminaat gerust onder de noemer van hardhout kunt plaatsen. Hardhout heeft als kenmerk dat zagen niet altijd even nauwkeurig gaat. Welk soort zaag u ook gebruikt, een hand zaag, cirkelzaag, afkort zaag of decoupeerzaag, zorg in ieder geval voor een zaagblad met veel tanden. Dit geeft een veel nettere zaagsnede. Ook rustig de zaag door het laminaat halen is belangrijk voor een nauwkeurig eindresultaat. Er zijn speciale zaagbladen voor laminaat, dit is het holtand -/ daktand zaagblad. Dit zaagblad voor komt dat de zaagsnede splinterig wordt.

 

Laminaat zonder ondervloer

Bij een laminaat vloer hoort een goede basis, dat is de ondergrond. Met een juist gekozen ondervloer voor laminaat kan de ondergrond verbeterd worden waardoor het laminaat meer comfort biedt. Bij voorbeeld een isolerende laag die voorkomt dat kou uit de ondergrond optrekt en/ of een isolatielaag die geluiddempend is. Een goede onderlaag is ook bevorderlijk voor de levensduur van het laminaat. Er zijn laminaat soorten die al een ondervloer tegen de laminaat plank gelijmd hebben, dan is een extra ondervloer overbodig, zelfs niet wenselijk. Een vochtwerende folie is wel verstandig. Een ondervloer hoeft niet duur te zijn, toch kan het gebeuren dat men ervoor kiest de laminaat vloer zonder te leggen. Dit is hoofdzakelijk in vertrekken die niet of nauwelijks gebruikt worden en die men toch mooi en onderhoudsvrij afgewerkt wil hebben. Als men te maken heeft met onderburen is het vaak verplicht een ondervloer aan te brengen om op die manier te voor komen dat loop geluiden naar beneden door dringen. Het is belangrijk hier terdege rekening mee te houden.